Cari Blog Ini

Jumlah Paparan Halaman

Catatan Popular Minggu Lepas

Khamis, 21 April 2016

7 syarikat penerbangan tubuh persatuan


7 syarikat penerbangan tubuh persatuan

TUJUH syarikat penerbangan Malaysia bergabung tenaga menubuhkan Persatuan Syarikat Penerbangan Udara (AMAC).

Tertakluk kepada kelulusan lembaga pengarah masing-masing dan Pendaftar Persatuan, syarikat pengasas persatuan ini terdiri daripada Malaysia Airlines Bhd, MASwings, Firefly, AirAsia Bhd, AirAsia X Bhd, Malindo Air dan Berjaya Air.

Persatuan itu terbuka kepada semua syarikat penerbangan udara di Malaysia.

Tujuan penubuhan AMAC bermatlamat menyediakan platform bagi membincangkan isu-isu yang melibatkan industri itu,kata Malaysia Airlines dan AirAsia dalam satu kenyataan hari ini.

Menerusi perwakilan setiap operator utama, persatuan itu akan memastikan satu suara dalam industri penerbangan dan pada masa yang sama mewakili kepentingan industri yang seragam dalam kalangan institusi seperti Kementerian Pengangkutan, Jabatan Penerbangan Awam dan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia.

AMAC akan melibatkan diri dalam isu seperti meningkatkan perkhidmatan kawalan udara moden, kebimbangan aeropolitik, standard keselamatan jaminan di lapangan terbang, perubahan regim dan isu lain yang berkaitan.   

Dengan bergabung tenaga, persatuan itu juga menggalakkan pertumbuhan sihat dalam industri dan mewujudkan jawatan berkelayakan tinggi, secara langsung dan tidak langsung dalam sektor itu dan ekosistem penerbangan secara lebih meluas.

 Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HAK ANDA UNTUK KOMEN

Nak beli domain dan nak buat website? boleh cuba link yang di beri...

Nak beli domain mudah dan servis terbaik....  https://secure.gbnetwork.com/aff.php?aff=778    klik banner yang kami beri ini...   Testim...

Catatan Paling Popular