Cari Blog Ini

Jumlah Paparan Halaman

Catatan Popular Minggu Lepas

Jumaat, 29 Disember 2017

Pengerusi Eksekutif Google letak jawatan

Google

ALPHABET, syarikat induk gergasi teknologi Amerika Syarikat iaitu Google, mengumumkan pada Khamis bahawa Eric Schmidt akan meletak jawatan sebagai pengerusi eksekutif lembaga pengarah pada Januari 2018, lapor agensi berita China Xinhua.
Menurut satu kenyataan, Schmidt bakal menjadi penasihat teknikal syarikat itu sambil terus berkhidmat dalam lembaga pengarahnya.

"Selepas sepuluh tahun sebagai CEO dan tujuh tahun sebagai Pengerusi Eksekutif, saya tidak sabar untuk bergelumang dalam bidang sains dan teknologi terkini serta kedermawanan," kata Schmidt menerusi akaun Twitter pada Khamis.
"Saya tidak sabar untuk bekerjasama dengan Larry dan Sergey demi masa depan kami di Alphabet ini," katanya.

"Larry, Sergey, Sundar dan saya percaya bahawa masanya telah tiba untuk evolusi Alphabet dalam peralihan ini. Struktur Alphabet berfungsi dengan baik dan Google serta Other Bets sedang berkembang maju," kata Schmidt dalam satu kenyataan.

Larry Page, CEO Alphabet, memuji Schmidt kerana berusaha sejak beliau menyertai Google pada 2001 dalam menyediakan "kepakaran perniagaan dan kejuruteraan serta visi yang jelas berkaitan masa depan teknologi" kepada syarikat itu.

Alphabet berkata lembaga pengarah akan melantik seorang pengerusi bukan eksekutif yang baharu pada mesyuarat seterusnya dalam bulan Januari.
Google, gergasi carian paling popular di dunia, diasaskan oleh Page dan Sergey Brin pada September 1998.

Pada Oktober 2015, Alphabet menjadi syarikat induk Google, yang mempunyai lebih 70,000 pekerja di seluruh dunia. - Bernama

Jumaat, 22 Disember 2017

128 negara tolak iktiraf Baitulmaqdis ibu negara Israel

128 negara tolak iktiraf Baitulmaqdis ibu negara Israel

NEW YORK - Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mencatat undian 128 negara menyokong usul menolak keputusan Amerika Syarikat (AS) mengiktiraf Baitulmaqdis sebagai ibu negara Israel.

Manakala sembilan lagi menentang usul tersebut.

Memetik laporan Reuters, dalam pada itu, sebanyak 35 negara lain berkecuali dalam undian berkenaan.

Terdahulu, Presiden Donald Trump mengeluarkan ugutan akan bertindak balas terhadap negara yang menyokong langkah itu.
Trump mengancam memotong bantuan kewangan kepada negara yang mengundi menyokong undian terbabit.
Negara yang mengundi memihak kepada resolusi

A: Afghanistan, Albania, Algeria, Andorra, Angola, Armenia, Austria, Azerbaijan
B: Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belarus, Belgium, Belize, Bolivia, Botswana, Brazil, Brunei, Bulgaria, Burkina Faso, Burundi
C: Cabo Verde, Cambodia, Chad, Chile, China, Comoros, Congo, Costa Rica, Cote d'Ivoire, Cuba, Cyprus, Democratic People's Republic of Korea (North Korea), Denmark, Djibouti, Dominica
E: Ecuador, Egypt, Eritrea, Estonia, Ethiopia
F: Finland, France
G: Gabon, Gambia, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Guinea, Guyana
I: Iceland, India, Indonesia, Iran, Iraq, Ireland, Italy
J: Japan, Jordan
K: Kazakhstan, Kuwait, Kyrgyzstan
L: Laos, Lebanon, Liberia, Libya, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg
M:Madagascar, Malaysia, Maldives, Mali, Malta, Mauritania, Mauritius, Monaco, Montenegro, Morocco, Mozambique
N: Namibia, Nepal, Netherlands, New Zealand, Nicaragua, Niger, Nigeria, Norway
O: Oman
P: Pakistan, Papua New Guinea, Peru, Portugal
Q: Qatar
R: Republic of Korea (South Korea), Russia
S: Saint Vincent and the Grenadines, Saudi Arabia, Senegal, Serbia, Seychelles, Singapore, Slovakia, Sloveni, Somalia, South Africa, Spain, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Sweden, Switzerland, Syria
T: Tajikistan, Thailand, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, Tunisia, Turkey
U: United Arab Emirates, United Kingdom, United Republic of Tanzania, Uruguay, Uzbekistan
V: Venezuela, Vietnam
Y: Yemen
Z: Zimbabwe

Negara yang mengundi resolusi

G: Guatemala
H: Honduras
I: Israel
M: Marshall Islands, Micronesia
N: Nauru
P: Palau
T: Togo
U: United States

Negara yang tidak mengundi

A: Antigua-Barbuda, Argentina, Australia
B: Bahamas, Benin, Bhutan, Bosnia-Herzegovina
C: Cameroon, Canada, Colombia, Croatia, Czech Republic
D: Dominican Republic
E: Equatorial Guinea
F: Fiji
H: Haiti, Hungary
J: Jamaica
K: Kiribati
L: Latvia, Lesotho
M:  Malawi, Mexico
P: Panama, Paraguay, Philippines, Poland
R: Romania, Rwanda
S: Solomon Islands, South Sudan
T: Trinidad-Tobago, Tuvalu
U: Uganda
V: Vanuatu

Sinar Harian Online


Khamis, 21 Disember 2017

Malam bertuah Aishah!

Malam bertuah Aishah

PERSEMBAHAN meyakinkan menjadi momen bermakna buat Aishah apabila diumumkan pemenang Gegar Vaganza musim keempat (GV4) yang dipancarkan secara langsung di Astro Ria dan Ria HD dari Pinewood Iskandar Malaysia Studios, Johor Bharu, Ahad lalu.
Kemenangan penyanyi berasal dari Jempol, Negeri Sembilan itu nyata menepati ramalan ramai.
Aishah atau nama sebenarnya, Wan Aishah Wan Ariffin menerima hadiah wang tunai RM100,000, sebidang lot tanah banglo, pakej bercutian ke Eropah, barangan kemas, vaucher membeli-belah Go Shop bernilai RM6,000 dan trofi.
Terdahulu, penyanyi tersebut turut diumumkan sebagai pemenang Anugerah Gelora Vida Vaganza.
Dalam pusingan pertama, Aishah menyanyikan lagu All By Myself nyanyian asal Celine Dion manakala pusingan battle pula menerusi lagu Supergirls dari DeFam.
Mengulas mengenai kemenangannya itu, Aishah bersyukur dan terima kasih atas sokongan yang diberikan produksi dan peminat.
“Alhamdulillah, kemenangan ini begitu besar dalam kerjaya seni saya. Siapa sangka setelah sekian lama tidak muncul dengn sebarang produk baru, kini saya kembali ke industri bersama semangat baru. Semoga kemenangan ini menjadi signal terbaik buat permulaan kerjaya seni saya untuk tahun hadapan, Insya-ALLAH.
“Apabila berpeluang menyertai GV, saya hanya fikir satu iaitu mahu beri yang terbaik. Dah lama tidak buat persembahan secara langsung di kaca TV di hadapan peminat. Jadi inilah peluang terbaik yang ada,” katanya kepada Sinar Harian.
Bahkan, Aishah turut menyambut baik setiap tawaran selepas ini demi memastikan kerjaya seninya terus berkembang pada masa depan.
“Saya terbuka untuk menerima apa-apa tawaran khasnya daripada pihak Astro. Apapun setiap perancangan perlulah datang dengan perbincangan kerana masing-masing pastinya mahukan impak terbaik," katanya.

Sudah beri yang terbaik:  Liza Hanim

Penyanyi yang popular menerusi lagu Gelisah Mimpi, Liza Hanim pula dinobatkan pemenang kedua turut berpuas hati dengan senarai keputusan.
Pernah diramal sebagai bakal juara, penyanyi ini bagaimanapun percaya pada rezeki dan mengakui, GV musim ini berpihak pada Aishah.
“Peluang bersaing dengan penyanyi senior lain tentunya menjadi sesuatu yang paling bermakna dalam kerjaya saya. Lebih-lebih lagi apabila dapat berada satu pentas dengannya. Siapa yang tak boleh menidakkan kebolehan, skill nyanyian dan pengalaman penyanyi berkenaan.
“Berada di posisi mana sekali pun, saya percaya finalis lain yang bertanding percaya pada rezeki dan kami sejujurnya di belakang pentas saling berkongsi ilmu dan membantu antara satu sama lain,” kongsi Liza yang tidak menafikan penglibatannya di sepanjang GV juga adalah antara proses pembelajaran terbaik buatnya dalam kerjaya.
Liza membawa pulang hadiah berupa wang tunai RM50,000, sebidang lot tanah banglo, pakej percutian ke Turki, barangan kemas, vaucher membeli-belah Go Shop bernilai RM5,000 beserta trofi.
Lan Solo pula diumumkan sebagai pemenang ketiga sekali gus membawa pulang hadiah wang tunai berjumlah RM30,000 beserta hadiah sampingan lain termasuk pakej percutian ke Boracay, Filipina dan Hazami di kedudukan keempat.  Firman dan Tia Jinbara masing-masing terpaksa berpuas hati di tempat kelima dan keenam.

Juri beri penekanan vokal, dinamik

Dalam pada itu, Ketua Saluran Melayu Astro, Raqim Ahmad tidak menafikan persaingan sengit dalam kalangan finalis menjadikan markah masing-masing tidak terlalu jauh di antara satu sama lain.
“Kami sebulat suara bersetuju dengan pemilihan pemenang. Juri sudah memilih juara yang dirasakan terbaik berdasarkan persembahan pada malam tersebut. Mengenai single baru untuk pemenang memang kami akan lakukan perbincangan sama ada mahu menjadikan lagu tersebut sebagai runut bunyi drama dan sebagainya. Apapun, kena bincang terlebih dulu,” terangnya.
Mewakili barisan juri, Datuk Ramli MS dan Hetty Koes Endang berpendapat, finalis sudah cuba memberikan persembahan terbaik.
“Markah pun sangatlah tipis. Tidak menang tidak bererti tidak bagus. Cuma pada malam final, kami cukup beri penekanan terhadap vokal dan dinamik. Hafalan terhadap lirik juga penting.
“Sebab itulah saya cakap bila menyanyi, keselesaan itu sangat penting khasnya bila duduk atau berdiri sebab kawalan vokal akan jadi berbeza,” jelas Hetty.

sinar Harian Online

Selasa, 5 Disember 2017

Wow...kurusnya Datuk Seri Vida

Wow...kurusnya Datuk Seri Vida

SEMAKIN berseri-seri penampilan Datuk Seri Vida sejak akhir-akhir ini. Bukan sahaja berseri, malah Vida semakin kurus.

Sejak awal tahun ini, Vida sememangnya mengamalkan diet seimbang dengan mengurangkan pengambilan nasi.

Berbeza susuk tubuh Vida beberapa tahun lalu di mana, badannya masih berisi. Namun malam tadi, Vida nampak berbeza.

Menerusi video di laman Facebooknya bersama penyanyi Aishah sejurus tamat program tajaannya Gegar Vaganza malam tadi, beliau mengakui badannya semakin langsing.
Aishah yang merupakan pemenang ‘Anugerah Gelora Vida Vaganza’ turut kagum dengan penampilan baru Vida dan berhasrat untuk sihat dan ramping sepertinya.

Sinar Harian Online


Sabtu, 2 Disember 2017

Tauke Perabot Dedah Rahsia “Untung Besar” Dengan SHOP LOT

Image result for bisnes beli lot
ANTARA BANGLO  RM400,000 VS KEDAI RM600,000
MANA MENJADI REBUTAN?
Aku: “Tauke, you buka kedai perabot ini boleh untung ke dalam kampung? You ambil empat pintu, atas bawah. Bayaran sewa mahu mencecah RM12,000 sebulan.”
Tauke: “Antara sebuah rumah banglo yang berharga RM400k VS Kedai RM600k, yang mana menjadi rebutan? Chinese will strive for kedai RM600k. Beli kedai ini macam pasang jerat. Ada hari tak dapat hasil, sekali dapat hasil, makannya sedap. Jerat yang bagus hasilnya adalah di kawasan laluan haiwan. Kedai yang bagus adalah di gugusan kedai-kedai atau di tengah bandar.”

Taktikal Seorang Tauke membeli kedai

“Biar rumah kecil, duduk di dalam stor pun tak mengapa! Janji duit kita pergi bayar beli kedai maa!”
1. Beli Kedai Nisbah Tiga.
Beli kedai di dalam gugusan kawasan perniagaan, beli tiga kedai sekaligus dalam kawasan sama, Kenapa? Satu kedai untuk berniaga sendiri. Dua kedai untuk disewakan kepada orang lain.
2.  Formula Matematik Yang Diajar Oleh Tauke;
Harga Kedai, RM400,000 per unit. Tiga Kedai sama dengan RM1.2 juta. Bayaran bulanan RM8,000 x 20 tahun dua kedai disewakan pada harga bulanan RM4,000.
Maka jumlah sewaan = RM8,000 guna untuk bayar bank.
???? Ingat, sewaan meningkat setiap perjanjian dua tahun.
???? Satu kedai guna untuk buat business sendiri 
???? Ada dapat duit lebih bayar kat bank, cepat – cepat kasi settle loan Bank. Ada duit lebih simpan untuk beli jerat baru!
3. Make Your Account Strong.
Dua buah kedai disewakan, satu kedai guna untuk berniaga sendiri. Memang akaun nampak strong untuk apply loan beli kedai kedai di gugusan perniagaan yang lain.
4. Networking Business.
Tak ada duit nak beli kedai? Suruh bapa saudara you yang kerja kerajaan pergi beli kedai tersebut, you masuk buat berniaga dalam itu. Bapa saudara kena bayar bank RM5,000 sebulan, you bayar sama dia RM7,000. Kasi sikit sama dia.
5. Adik Beradik Yang Bekerjasama.
Dalam keluarga, mesti ada orang yang bekerja dengan kerajaan atau orang yang kerjanya mudah buat loan. Sewa kedai dari adik beradik je, duit pusing sama-sama kita juga.Abang saya beli kedai dan sewakan kepada kami adik beradik. Kami pun sewa dan buat perniagaan. Duit niaga digunakan untuk membayar loan abang la. Masing masing jaga periuk nasi adik beradik. Takkan dengan adik beradik sendiri pun you mau tikam? Takkan adik beradik sendiri pun you mau hentam kasi makan?Diluar sana, ada pelbagai taktik dan teknik perniagaan yang dibuat oleh orang lain. Stay hunger, stay foolish 
Disebabkan Tauke Cina itu dah ajar aku ilmu berniaga, asalnya nak beli barang total kos RM1,000 sahaja, sudah beli berlebih-lebih tiga kali ganda. 
 Tujuan Paih Sufi beli tiga kali ganda dengan Tauke Perabot;
????“relationship”sudah tentu anda perlu berkawan-kawan dengan orang yang lebih tinggi banyak ilmu & pengalaman dari anda
???? Plant a seed – Tauke sudah bagi Tips yang sangat baik and valuenya jauh lebih tinggi daripada wang yang ada di dalam akaun anda… so cepat – cepat tanam benih di tanah yang bagus. Pokok yang akan tumbuh pasti  subur & dapat tumbuh cepat serta hasilkan banyak buah dikemudian hari.
???? Create Value –  sampaikan mesej “nilai” anda adalah tinggi. satu orang beli ibarat sepuluh orang mai beli loo.   
???? Build Trust – trust suatu eleman yang paling penting dalam perniagaan tanpa trust your are nobody.
(Catatan yang ini bukan Faiz Sufi tulis, aku saja buat analisa mai tambah sendiri… lol)
Money is NOTHING, Knowledge is EVERYTHING
Sumber: Faiz Sufi  

Cara Buat Duit RM50 Hingga RM200 Setiap Bulan Tanpa Henti

  Cara buat duit tanpa henti setiap bulan dengan cara mudah sahaja.. klik sini

Catatan Paling Popular