Cari Blog Ini

Jumlah Paparan Halaman

Catatan Popular Minggu Lepas

Jumaat, 29 Disember 2017

Pengerusi Eksekutif Google letak jawatan

Google

ALPHABET, syarikat induk gergasi teknologi Amerika Syarikat iaitu Google, mengumumkan pada Khamis bahawa Eric Schmidt akan meletak jawatan sebagai pengerusi eksekutif lembaga pengarah pada Januari 2018, lapor agensi berita China Xinhua.
Menurut satu kenyataan, Schmidt bakal menjadi penasihat teknikal syarikat itu sambil terus berkhidmat dalam lembaga pengarahnya.

"Selepas sepuluh tahun sebagai CEO dan tujuh tahun sebagai Pengerusi Eksekutif, saya tidak sabar untuk bergelumang dalam bidang sains dan teknologi terkini serta kedermawanan," kata Schmidt menerusi akaun Twitter pada Khamis.
"Saya tidak sabar untuk bekerjasama dengan Larry dan Sergey demi masa depan kami di Alphabet ini," katanya.

"Larry, Sergey, Sundar dan saya percaya bahawa masanya telah tiba untuk evolusi Alphabet dalam peralihan ini. Struktur Alphabet berfungsi dengan baik dan Google serta Other Bets sedang berkembang maju," kata Schmidt dalam satu kenyataan.

Larry Page, CEO Alphabet, memuji Schmidt kerana berusaha sejak beliau menyertai Google pada 2001 dalam menyediakan "kepakaran perniagaan dan kejuruteraan serta visi yang jelas berkaitan masa depan teknologi" kepada syarikat itu.

Alphabet berkata lembaga pengarah akan melantik seorang pengerusi bukan eksekutif yang baharu pada mesyuarat seterusnya dalam bulan Januari.
Google, gergasi carian paling popular di dunia, diasaskan oleh Page dan Sergey Brin pada September 1998.

Pada Oktober 2015, Alphabet menjadi syarikat induk Google, yang mempunyai lebih 70,000 pekerja di seluruh dunia. - Bernama

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HAK ANDA UNTUK KOMEN

Nak beli domain dan nak buat website? boleh cuba link yang di beri...

Nak beli domain mudah dan servis terbaik....  https://secure.gbnetwork.com/aff.php?aff=778    klik banner yang kami beri ini...   Testim...

Catatan Paling Popular