Cari Blog Ini

Jumlah Paparan Halaman

Catatan Popular Minggu Lepas

Jumaat, 29 Jun 2018

Nama Janda Baik dapat perkenan sultan

Nama Janda Baik dapat perkenan sultan

BENTONG - Kampung Janda Baik di daerah Bentong cukup dikenali  kerana keindahan alam semula jadinya.
Bagaimanapun, asal usul namanya menjadi tanda tanya khususnya dalam kalangan masyarakat luar daerah ini.

Mungkin ada yang terlintas di fikiran mereka, kenapa nama kampung berkenaan ialah Janda Baik? Keunikan nama itu membawa penulis bertemu penduduk Kampung Janda Baik untuk berkongsi asal usul pembukaan kampung itu.Bagi mereka yang melalui jalan ke Air Terjun Lata Jarum pasti pernah melihat papan tanda kampung ini berdekatan jambatan sebelum sampai ke air terjun berkenaan.
Chalet yang dibina di tepi sungai sangat mendamaikan.
Sebelum bertemu mereka, penulis sendiri pernah mendengar pelbagai versi mengenai asal-usul namanya.
Mitos kononnya dikatakan nama itu ada kaitan dengan sejarah pembukaan kampung terbabit. Ada yang mendakwa nama unik Janda Baik itu ekoran satu ketika dulu ramai wanita yang bergelar janda tinggal di situ, selepas suami mereka maut dalam perang saudara yang berlaku di Selangor.
Kebanyakan janda terbabit, bukan sahaja mempunyai potongan badan yang menarik dan wajah cantik tetapi peribadi mereka baik serta sanggup membantu orang lain yang dalam kesusahan.
Ketua Kampung Janda Baik, Zahari Ayop, 70, berkata, pada asalnya lokasi berkenaan adalah kawasan terpencil yang didiami Orang Asli.
Peneroka mula datang ke kawasan itu pada tahun 1930 untuk mencari kawasan baharu selepas berlaku banjir besar pada tahun 1926 yang menenggelamkan banyak kawasan semenanjung.
“Hampir semua penduduk awal yang berpindah ke lokasi itu, berasal dari Bentong. Kampung yang terletak di kawasan tanah datar dipenuhi hutan dan dikelilingi gunung-ganang ini dibuka oleh tiga sahabat yang dikenali sebagai Haji Deris, Haji Kadir dan Haji Yasir.
“Untuk mengenal pasti sama ada lokasi itu sesuai dijadikan perkampungan atau tidak, mereka berpakat membina pondok dan duduk hampir seminggu di sana. Bermula dari detik itulah kampung ini dibuka dan saudara-mara mereka di Bentong berpindah ke sini,” katanya.
Zahari berkata, sebagai menghargai usaha tiga sahabat yang meneroka kawasan  hutan itu maka kampung berkenaan dikenali sebagai Kampung Tiga Haji.
Chalet yang cantik dan selesa menarik perhatian pelancong.
Menurutnya, jumlah penduduk di kampung Janda Baik terus bertambah dan Sultan Pahang, Almarhum Sultan Abu Bakar Riayatuddin Al-Muadzam, berkenaan membuat kunjungan kali pertama ke Kampung Tiga Haji pada tahun 1932.
“Baginda mencemar duli berbual dengan penduduk kampung, ada yang bercerita kawasan itu didiami Orang Asli dan bercucuk tanam seperti padi serta buah-buahan.
“Ada satu cerita mengisahkan berlaku pertengkaran antara Tok Batin Orang Asli kampung terbabit dengan isterinya, Siah hingga menyebabkan mereka berpisah,” katanya.
Bagaimanapun menurut Azhari, tidak sampai sebulan berjauhan, Siah pulang semula ke rumah Batin Wok dan kepulangannya diterima dengan baik.
“Sawah padi yang diusahakan sebelum berpisah semakin subur dan matang serta masak, menjadikan mereka semakin bahagia.
“Berdasarkan kisah itu, Orang Asli di sana menggelar tanah berkenaan sebagai Janda Balik merujuk kepada Siah yang balik semula ke pangkuan Batin Wok.
“Baginda Sultan Abu Bakar yang tertarik dengan kisah yang disampaikan itu kemudian menukar nama kepada Janda Baik, sekali gus kekal sehingga kini,” katanya.

Janda  rawat penduduk

Satu lagi cerita yang boleh diterima mengenai bagaimana kampung itu mendapat nama Janda Baik berikutan wujudnya seorang janda yang membantu merawat penduduk Pahang yang cedera setelah menyertai peperangan saudara di Selangor pada tahun 1918.
Zahari berkata, ramai rakyat Pahang cedera dan ada di antara mereka terpaksa berpatah balik ke Temerloh.
Sungai jernih memang antara ikon Kampung Janda Baik.
“Dalam perjalanan pulang ke Temerloh, mereka melalui satu kawasan hutan dikelilingi bukit bukau, iaitu Pulau Santap lokasi asal kampung berkenaan.
Mereka bertemu seorang janda yang menawarkan khidmat untuk merawat yang cedera serta membenarkan mereka berlindung sementara di rumahnya sehingga sembuh.
“Sekembali di Temerloh mereka bercerita mengenai kebaikan seorang janda itu kepada penduduk dan sejak itu lokasi terbabit dikenali sebagai Kampung Janda Baik,” katanya.

Sinar Harian Online

Jumaat, 22 Jun 2018

Maya Matahari bertudung berkat Ramadan


Pelakon dan penyanyi Maya Matahari berharap dirinya terus beristiqamah untuk menutup aurat seperti dituntut dalam Islam.
Maya yang mula mengenakan tudung sejak awal Ramadan lalu juga berdoa segala urusan untuk memelihara imej seperti seorang wanita Muslimah dipermudahkan.

“Sebenarnya, sudah lama saya cuba memakai tudung, tetapi tidak kekal. Bagaimanapun pada Ramadan lalu, keinginan itu seperti dipermudahkan.
“Saya sendiri selesa dengan imej baharu ini. Bahkan, jika hendak keluar ke kawasan berdekatan rumah sekalipun, saya tetap ingin bertudung atau berselendang,” katanya seperti dilapor BH Online.

Pelakon filem Gemerlapan itu mendedahkan dia mula terbuka hati untuk bertudung sepenuhnya sewaktu pulang meraikan perayaan Aidilfitri di Johor Bahru, baru-baru ini.

Tempah baju lebih sopan

“Pada pagi raya, saya jadi sangat teruja kerana bukan sekadar menggosok baju, sebaliknya tudung untuk digayakan juga.

“Selama ini, saya banyak membeli dan mengumpul tudung daripada pelbagai rekaan. Jadi, ia bukanlah satu masalah. Saya juga mula menempah baju yang lebih sopan dan tidak mendedahkan,” katanya.
Sementara itu dalam perkembangan terbaru, pemilik nama sebenar Meyanaliza Ruslee itu bakal melancarkan single berkonsep pop, Perlu Ada Setia, hasil ciptaan Tam Spider dan lirik tulisan Iman Imran.

Kata Maya yang popular dengan lagu Matahari dan Diari Biru itu bertudung tidak menjadi penghalang untuknya meneruskan kerjaya sebagai anak seni.

“Kita dapat lihat, mereka yang berhijab pun boleh menyanyi hip hop.
“Selagi kita pandai membawa diri, insya-Allah semuanya baik-baik saja,” ujarnya.

malaysiakini

Isnin, 11 Jun 2018

Mira Filzah akui mudah dekati Zizan Razak

Mira Filzah

BIARPUN aktres Mira Filzah sering kali digosipkan dengan pelawak, Zizan Razak mempunyai hubungan cinta namun ia tidak benar.

Kata figura berusia 25 tahun ini, dia dan Zizan hanya bersahabat baik dan tidak lebih dari itu malahan akui pelakon popular Cinta Si Wedding Planner ini dia selesa dengan aktor tersebut.

"Soal dia ada ciri-ciri lelaki idaman buat saya, tak tahu la tetapi saya selesa berkawan dan bergaul dengannya," katanya sambil tersenyum."Saya dengan Zizan masih lagi berkawan sampai sekarang dan dia juga antara kawan lelaki yang rapat dengan saya.
Dalam pada itu, Mira Filzah atau Nur Amirah Filzah Badioezaman bercakap, demi menjaga hati keluarga, seeloknya hal peribadinya tidak dikongsi terlalu kerap.

"Mungkin salah satu sebab nak menjaga hati keluarga. Saya dan dia pun masing-masing ada keluarga.
"Kalau selalu sangat keluar gosip saja, kami okey tapi yang tak seronok keluarga la. Lagi-lagi orang tua kita," katanya lagi.

Sebelum ini, Mira dan Zizan dikatakan sedang menjalinkan hubungan cinta namun kedua-dua mengakui hubungan itu hanya sekadar kawan.
Selain itu, Mira akan pulang ke kampung halamannya dua hari sebelum raya kerana mahu berbuka puasa bersama ahli keluarganya yang mana kata pelakon ini dia belum sempat untuk iftar bersama-sama.

"Belum sempat lagi nak berbuka puasa dengan keluarga. Insya-Allah saya akan balik kampung dua hari sebelum nak raya.

"Jadi dapatlah saya merasa berbuka puasa dengan mereka. Buat masa ini, saya nak kena selesaikan urusan kerja terlebih dahulu," kata Mira mengakhiri perbualan.

sinar harian online

Selasa, 5 Jun 2018

RAHSIA JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH HANYA DENGAN APLIKASI ANDROID AJAIB

RAHSIA JANA PENDAPATAN TAMBAHAN DENGAN MUDAH HANYA DENGAN APLIKASI ANDROID AJAIB JUTAWAN APPS!!


Pening memikirkan mahu cari duit tambahan?

Bagaimana mahu mencari duit tambahan secara santai-santai sahaja dengan mudah dan berkesan. Kini ada Aplikasi Android Jutawan App yang dicipta oleh rakyat Malaysia sendiri bagi cari duit tambahan dengan handphone sahaja. Beli Aplikasi Android Jutawan App tersebut dan pasang sahaja Apps tersebut, maka Android anda mula boleh menjana duit tambahan dengan banyak setiap hari.

ANDA tak percaya ke ada kaedah cari duit tambahan dengan handphone sahaja? Teknologi sekarang sangat maju dan ada mereka yang bijak mampu mencipta Aplikasi Android untuk menjana duit tambahan untuk ANDA setiap hari.
.
Ianya sangat mengujakan semua orang. Ini bukti pendapatan & bayaran saya sendiri yang menggunakan Aplikasi Android tersebut hanya bermula pada 9 Ogos 2016 sahaja. Saya juga sama, percaya tidak percaya, namun memberanikan diri untuk beli dan pasang. Kemudian saya ikut satu per satu panduan mudah yang disertakan bersama bagaimana untuk menggunakan Aplikasi Android Jutawan App ini untuk menjana duit tambahan dengan handphone Android saya sahaja.


RM200 BERTUBI-TUBI KE AKAUN SAYA!!!

Apa itu Aplikasi Jutawan App?

Aplikasi Jutawan App adalah Apps Android yg dibangunkan oleh En. Mohd Afiq Danial. Apps ini menggabungkan ratusan produk-produk ebook panduan bisnes, kewangan, kesihatan, copywriting, dll + software kewangan & pelaburan +APPLIKASI AJAIB CARA DAPAT DUIT HARI2 DENGAN MUDAH & AUTOMATIK.


Bagaimana untuk bermula jana duit dgn Aplikasi Jutawan App ini?

Didalam laman jualan Jutawan App dibawah sekali ada cara membeli. Klik disana dan isi nama, email & butiran lain yang diperlukan. Kemudian klik hantar. Sistem akan balas email untuk bayaran dan borang yang perlu diisi untnk membuat tempahan. Selepas semua selesai klik hantar. Tunggu beberapa sela masa untuk admin approved dan beri kita link download dan panduan lengkap JANA DUIT SECARA AUTO DENGAN APLIKASI JUTAWAN APP INI.



Install Apps & boleh dapat duit? Macammana tu?

Inilah kelebihan kepada Aplikasi Jutawan App ini yang mana selepas kita install, isi semua butiran bank lengkap kita. Sistem akan simpan ID kita dan hasilkan ID yang unik (Khas hanya untuk kita).. kemudian sistem Aplikasi Jutawan App ini akan sync dengan akaun gmail, contact, wechat, telegram, fb, tweeter, line, whatsapp dll. Kerja kita melakukan sebaran link ID kita yang unik tadi. Lakukan bila-bila masa & dimana-mana sahaja dengan 1 klik yang mudah dan automatik ini. 
.
Dengan sebaran ini kita berkongsi dengan semua.. jika mereka juga berminat menggunakan Aplikasi Jutawan App ini. Kita menerima komisyen sebanyak RM200 setiap unit. Disebabkan ianya mudah, tanpa kerja yang banyak serta leceh, tanpa perlu ilmu IT yang tinggi, boleh dilakukan sesiapa sahaja dan dimana-mana sahaja menjadikan Aplikasi Jutawan App ini laris. 
.
Oleh yang demikian potensi ANDA untuk jana duit yang banyak dan berterusan adalah sangat tinggi. (Panduan lengkap yang ringkas & mudah untuk guna apps ini ada disertakan oleh admin produk & talian bantuan juga disediakan yang boleh dihubungi bila-bila masa)


Ada risiko guna Aplikasi Jutawan App ini?

Pada hemah saya.. beli Apps ini dan menggunakannya dengan cara diajarkan dengan betul memang menjanjikan pendapatan yang lumayan dan banyak. Admin produk memberi masa kepada ANDA 60 hari untuk membuat tuntutan wang dikembalikan.. Dalam masa 60 hari ini. ANDA gunakan betul-betul Aplikasi Jutawan App ini untuk ANDA menjana 10kali ganda atau lebih dari nilai pelaburan ANDA.


KAJIAN KES

Saya jumpa iklan Apps ini pada jam 8pagi 9hb Ogos 2016.  
Saya baca salesletter produk, buat sikit kajian, walau ada bimbang-bimbang sikit. Namun rasa ingin mencuba. Jam 10.15pagi, Saya buat keputusan untuk cuba Apps ini & terus membuat pembelian.

Jam 2ptg 9hb Ogos 2016, saya terima link download.. kemudian baca dan fahamkan cara kerjanya.
Jam 3ptg 9hb Ogos 2016, saya mula install dan running Apps HANYA GUNA WHATSAAP sahaja kepada rakan-rakan & kenalan dalam contacts. Selepas sebaran dilakukan.. Jam 7ptg 9hb Ogos 2016.. komisyen pertama RM 200 dah masuk.

Status hari ni.. 11hb Ogos 2016, Jam 6ptg.. sejumlah RM 1400 jumlah komisyen telah diterima.

                                                                                                                            

Assalamualaikum Semua,
Apa yang saya ingin cerita ini patut dijadikan teladan untuk semua.

Hanya beberapa minggu lepas, saya terpaksa keluarkan RM50ribu untuk membayar perbelanjaan perubatan ayah saya yang sakit di KPJ Kajang. Oleh kerana tiada sumber pendapatan, terpaksa lah menggunakan kad kredit saya dan bila tak cukup terpaksa pinjam along pula.

Saya tahu memang takkan dapat bayar semua ini dan mungkin akan kena pukul dengan along selepas ini, tetapi memandangkan ayah saya perlukan pembedahan ini terpaksa lah saya lakukan.

Kemudian, tiba-tiba terjumpa aplikasi ajaib yang gila ini. Serta-merta dalam sekelip mata langsai semua hutang dan sekarang buat duit banyak nak mampos. Saya nak jerit kat anda – BELI jangan tak beli.

Fazil Ismail

Kajang, Selangor

Lagi Testimoni Dari Orang Ramai

Dengar sendiri testimoni bersumpah kukuh dari pelanggan-pelanggan yang telah memasang aplikasi ajaib ini ke dalam telefon bimbit mereka. Hampir semua yang gigih berusaha sudah berjaya menjana pendapatan.


Saya telah muat turun dan install ke telefon bimbit saya minggu lepas dan Alhamdulillah, mula berjaya pendapatan harian dengan hanya klik MULA seperti yang di arahkan dalam buku panduan. Aplikasi yang senang sekali dan berbaloi untuk digunakan.

Mazlifah Haron, Beranang, Selangor


Aplikasi ini benar-benar membantu saya menyelesaikan segala hutang tertunggak. Ini memang lain sekali dari segala program yang saya pernah cuba sebelum ini. Ia bukan program atau skim tetapi sebuah aplikasi yang begitu ajaib sekali. Terima kasih dan harap anda semua download dengan segera.
Aina Fateha Ismail, Kota Bharu, Kelantan


Apa yang dikatakan di laman nie betul belaka. Semuanya betul. Saya berbangga sekarang dapat menjadi seorang yang duduk di rumah tak buat apa-apa, takyah kerja lagi dah weh! Kalau anda tak mahu kerja lagi seumur hidup selepas ini dan duduk hidup senang lenang di rumah, download…. Jangan tak download!
Pak Hamid, Arau, Perlis


Saya dapat RM1,000 semalam saja dengan buat benda yang disuruh iaitu install apps dan run the software inside my Samsung handphone. Jika anda belum download, download sekarang. Jika anda tiada handphone, beli mah! Buat semua, ikut sahaja. Terima kasih Afiq!

Steven Lim, Puchong, Selangor


ANDA NAK CUBA JUGA KE?

Mungkin anda sudah banyak masuk pelbagai program skim cepat kaya, masuk macam-macam MLM, membeli e-book yang susah diikuti dan tak menjadi dan lain-lain. Mungkin juga anda pernah membeli software yang susah untuk di install. Ini lain sama sekali. Ini adalah sebuah aplikasi ajaib yang anda hanya perlu install ke dalam handphone dan klik, jalan dan duit masuk ke akaun bank anda.


Memperkenalkan Aplikasi Ajaib JUTAWAN APP

Lubuk Duit Terkini

Aplikasi mudah install SATU klik sahaja. Hanya untuk telefon Android sahaja (iPhone / iPad / Windows tidak boleh). Masukkan nombor akaun bank dan nama penuh anda ke dalam Aplikasi Ajaib JutawanApp ini. Klik MULA untuk robot dalam aplikasi yang menggunakan teknologi canggih ini untuk berjalan sendiri!!!


Tetapi sebelum saya bercerita panjang lagi, anda mungkin akan lega untuk mendengar bahawa aplikasi telefon bimbit luar biasa saya ini BUKANmengenai:

·       BUKAN Direct Selling: Tak payah buang masa, terus terang saya cakap anda MESTI gagal punya! Gunakan aplikasi ini. Aplikasi ini adalah seolah-olah sebuah robot masa akan datang yang berfikir sendiri dan memasuki lubang-lubang yang anda atau sesiapa pun tidak tahu wujud sebelum ini.

BUKAN Kaedah SEO: Tak payah teruk-teruk nak mencuba bagi halaman blog anda keluar nombor satu (PR Ranking) di Google. Buang masa dan buang beras aje!

BUKAN Google Adwords / FB Ads: teknik saya ini tidak ada kena mengena dengan sebarang pay per click (PPC) seperti Adwords, FB Ads atau Nuffnang dan sebagainya. Tidak perlu belanja duit untuk jana duit...

BUKAN Skim Pelaburan Internet: Saya tahu ramai yang benar-benar percaya jika melabur sejumlah wang yang banyak akan dapat pulangan tetap sehingga 1% sehari atau 30% sebulan. Biar saya terangkan bahawa kebanyakan skim ini adalah skim Ponzi pak men telo yang haram dan merugikan.

BUKAN Skim Piramid atau MLM: Ini memang sah bukan sebarang skim piramid atau pun MLM samada yang mempunyai AJL atau tidak. Tidak ada kena mengena dengan MLM. Ia hanya sebuah aplikasi yang melakukan sesuatu yang luar biasa dan ajaib. Itu sahaja

BUKAN E-Bay, Forex dan lain-lain: Bukan... bukan... bukan... bukan seperti yang anda pernah dengar sebelum ini. Saya jamin!




Fikirkan….

Saya minta anda tenung SEKARANG ke air muka suami / isteri dan anak-anak tersayang anda sekarang. Dan fikirkan adakah anda sanggup gadaikan kebahagian dan masa depan mereka hanya kerana memikirkan takut membelanjakan duit yang mungin nampak aje banyak tetapi sedikit sekali berbanding dengan kemungkinan untuk mendapatkan pendapatan ratusan ribu dan tetap buat selama-lamanya selepas ini.
.
Sesungguhnya, ini adalah satu peluang yang datang sekali sahaja seumur hidup anda, dan mungkin anda tidak akan berjaya menjumpai apa-apa yang seajaib ini lagi selepas ini.
Jadi, jangan ambil risiko untuk tidak mencuba sesuatu yang akan mengubah hidup anda dan keluarga tersayang anda. 
.
Fikir bukan sahaja sekadar untuk melangsaikan hutang tetapi fikir untuk menyelamatkan NYAWA anda dan keluarga anda serta MASA DEPAN mereka.
Saya ikhlas ingin membantu anda dan ini adalah cara untuk saya memberi bakti kembali kepada anda semua.
.
Kehidupan yang sempurna menanti anda dengan hanya satu klik di bawah... anda perlu mengambil tindakan sekarang juga. Ini mungkin satu-satunya peluang anda untuk mencapai kebebasan kewangan.



Cara Buat Duit RM50 Hingga RM200 Setiap Bulan Tanpa Henti

  Cara buat duit tanpa henti setiap bulan dengan cara mudah sahaja.. klik sini

Catatan Paling Popular