Kirim duit melalui potongan gaji

  Kirim duit melalui potongan gaji

METRO Money Exchange Sdn Bhd menyasarkan seramai 200,000 hingga 250,000 pekerja asing akan menggunakan perkhidmatan sistem pengiriman wang melalui potongan gaji bagi fasa pertama dijangka bermula pertengahan tahun ini.

Pengarah Eksekutifnya, Datuk Nik Mod Amin Nik Abd Majid berkata, bagi peringkat permulaan, syarikat menyasarkan penglibatan dua sektor utama negara iaitu sektor perkilangan dan pertanian kerana mempunyai jumlah pekerja asing terbanyak.

"Selepas itu, kami akan meluaskan perkhidmatan kepada sektor lain," katanya selepas pelancaran sistem pengiriman wang melalui potongan gaji di Putrajaya, baru-baru ini.

Menurutnya, sistem pengiriman wang melalui proses pemotongan gaji itu dipersetujui pekerja asing untuk ditolak dan dikirim kepada waris di negara masing-masing.

Katanya, kerjasama dan penglibatan luas antara syarikat swasta dan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) penting untuk memberi pendedahan kepada pekerja asing menggunakan khidmat ini.

"Pada tahun lalu, jumlah wang dihantar pekerja asing RM34.8 bilion, yang mana RM119.6 bilion aliran wang keluar bagi tempoh lima tahun.

"Peningkatan jumlah itu menunjukkan ada keperluan untuk sistem pengiriman wang lebih sistematik, dipercayai, cekap dan telus untuk memenuhi keperluan pengiriman wang pekerja asing," katanya.
Nik Mod Amin berkata, tujuan utama perkhidmatan sistem ini bantu pekerja asing kirim wang dengan selamat.

Katanya, Indonesia akan menjadi tumpuan utama bagi fasa pertama dan diikuti negara lain seperti Bangladesh, India, Sri Lanka, Nepal, Myanmar, Vietnam dan Filipina kelak.

Sistem kiriman wang melalui potongan gaji dipercayai mampu membantu kerajaan dalam memantau aliran keluar wang ke luar negara.

METRO Money Exchange Sdn Bhd ditubuhkan pada 2007 sebagai pengimport dan pengeksport mata wang asing dan pengimport wang borong berlesen di Malaysia menerusi jenama Metro Exchange.

Kredit : Sinar Harian Online

Ulasan

Catatan Paling Popular

[PETUA] Zakar Panjang, Besar dan Air Mani Pekat dan Banyak.

KEPENTINGAN MENGULUM ZAKAR SUAMI

Manfaat suami Menghisap Payudara Isteri

11 TANDA-TANDA WANITA BERNAFSU YANG MELAMPAU YANG HARUS ANDA KETAHUI..

TEKNIK SPONTAN MENGGODA ISTERI

Sebab Sebenar Kenapa Suami Suka Peluk Isteri, Tahu Tak Apa Maksudnya.?

Cara Remove Friends Tak Aktif di Facebook

Melancap atau Onani tidak bahaya sekiranya..

Bagaimana Saya Mendapat RM716,000 Untuk Membeli Kereta Idaman Saya Dalam Hanya Empat Bulan

Catatan Popular Minggu Lepas

[PETUA] Zakar Panjang, Besar dan Air Mani Pekat dan Banyak.

KEPENTINGAN MENGULUM ZAKAR SUAMI

Manfaat suami Menghisap Payudara Isteri