Cari Blog Ini

Jumlah Paparan Halaman

Catatan Popular Minggu Lepas

Sabtu, 9 Mac 2019

Anwar Ibrahim isytihar aset RM10.74j

KUALA LUMPUR: Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mengisytiharkan nilai keseluruhan aset miliknya adalah sebanyak RM10.74 juta.
Ahli Parlimen Port Dickson itu sudah menghantar perisytiharan harta berkenaan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebagaimana yang diminta kerajaan untuk semua anggota Kabinet dan Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH).
Perisytiharan itu termasuk anggaran nilai semasa rumah milik beliau di Bukit Segambut sebanyak RM9.5 juta yang pada mulanya dibeli pada harga RM4.5 juta hasil daripada jualan rumah di Bukit Damansara pada 2005.
“Turut diisytiharkan adalah sebidang tanah di Permatang Habib, Mukim Penor, Kuantan, Pahang yang dibeli pada tahun 1974 dengan harga RM7,000. Nilai anggaran tanah itu kini ialah RM420,000.
“Harta selebihnya adalah daripada akaun-akaun pelaburan dan wang simpanan yang berjumlah RM828,658.83.
“Justeru dengan ini dimuktamadkan bahawa jumlah harta milik Anwar adalah bernilai RM10,748,658.83,” kata Setiausaha Sulit beliau, Shukri Saad, dalam satu kenyataan di sini, hari ini.
Kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini mewajibkan, semua anggota Kabinet dan Ahli Parlimen termasuk isteri dan anak mereka untuk membuat perisytiharan harta selepas membentuk kerajaan, tahun lalu.
Dokumen perisytiharan harta itu perlu diserahkan kepada SPRM untuk dipaparkan dalam sebuah portal khas, MyDeclaration yang diwujudkan untuk tatapan umum.
Sementara itu, tinjauan BH pada portal berkenaan mendapati, nama dan nilai aset milik Anwar masih belum tersenarai dan ia berkemungkinan masih belum dikemaskini oleh SPRM.
Semakan di portal itu juga mendapati seramai lapan Ahli Parlimen masih tidak membuat perisytiharan harta manakala 10 anggota pentadbiran dipercayai Setiausaha Politik juga masih tidak berbuat demikian.
Menduduki senarai teratas yang mempunyai nilai aset tertinggi adalah Ahli Parlimen Segamat, Datuk Dr R Santhara Kumar (RM132.1 juta), diikuti Ahli Parlimen Beruas, Datuk Ngeh Koo Ham (RM77.0 juta); Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad (RM32.3 juta); Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Tun Mahathir (RM25.1 juta) dan Ahli Parlimen Alor Gajah, Datuk Seri Mohd Redzuan Yusof (RM23.0 juta).
Senarai teratas bagi pendapatan bulanan tertinggi pula didahului oleh Mukhriz (RM105,641.76); Ahli Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming (RM101,160); Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu (RM91,150); Menteri Kewangan, Lim Guan Eng (RM86,464,92) dan dan Menteri Kerja Raya, Baru Bian (RM83,736.48).
www.bharian.com.my

1 ulasan:

 1. AJO_QQ poker
  kami dari agen poker terpercaya dan terbaik di tahun ini
  Deposit dan Withdraw hanya 15.000 anda sudah dapat bermain
  di sini kami menyediakan 7 permainan dalam 1 aplikasi
  - play aduQ
  - bandar poker
  - play bandarQ
  - capsa sunsun
  - play domino
  - play poker
  - sakong
  di sini tempat nya Player Vs Player ( 100% No Robot) Anda Menang berapapun Kami
  Bayar tanpa Maksimal Withdraw dan Tidak ada batas maksimal
  withdraw dalam 1 hari.Bisa bermain di Android dan IOS,Sistem pembagian Kartu
  menggunakan teknologi yang mutakhir dengan sistem Random
  Permanent (acak) |
  Whatshapp : +855969190856

  BalasPadam

HAK ANDA UNTUK KOMEN

Nak beli domain dan nak buat website? boleh cuba link yang di beri...

Nak beli domain mudah dan servis terbaik....  https://secure.gbnetwork.com/aff.php?aff=778    klik banner yang kami beri ini...   Testim...

Catatan Paling Popular