Catatan

Tunjukkan catatan dari Februari, 2016


Samsung Galaxy S7 di pasaran Malaysia Mac ini

Imej
SAMSUNG Galaxy S7 edge yang menampilkan kamera dwipiksel pertamanya akan dipasarkan di Malaysia bermula 18 Mac ini.

Pengurus Bahagian Produk Samsung Malaysia Electronics, Go Benn Lee berkata kamera dwipiksel Galaxy S7 edge itu akan menghasilkan imej lebih jelas dan terang, sekalipun dalam cahaya malap.
Selain itu telefon pintar tersebut juga kalis air dan sesuai untuk semua cuaca serta kegiatan lasak di luar rumah, katanya dalam pratonton Galaxy S7 edge, di sini hari ini.

Beliau juga berkata telefon pintar itu dipertingkat dari segi jangka hayat bateri, kecekapan pemproses serta perisian yang dioptimumkan.  

"Telefon ini dilengkapi kriteria yang amat sesuai untuk golongan yang aktif dan sentiasa bergerak," katanya. - Bernama

Bimbang dikejar pelabur, wakil syarikat lapor polis

Imej
Seorang lelaki 52 tahun yang bertindak sebagai wakil syarikat mengutip deposit di Kelantan membuat laporan polis di Besut setelah pengasas syarikat berkenaan didakwa gagal membayar bonus dan membawa lari wang pendeposit untuk bulan ini.

Lelaki yang enggan dikenali itu membuat laporan di Balai Polis Jerteh di sini kerana bimbang keselamatannya setelah 1,000 pendeposit dikatakan tidak menerima bonus seperti dijanjikan pada bulan ini daripada syarikat berkenaan.

Katanya beliau dilantik pengasas syarikat itu sebagai pengurus kumpulan bagi daerah Besut selepas berjaya mengutip RM245,000 daripada pendeposit sekitar daerah itu dalam masa sebulan.
Kegiatan itu bermula sejak Jun tahun lalu dan ia mendapat sambutan hingga membabitkn kutipan deposit berjuta-juta ringgit daripada pendeposit setiap bulan.

Difahamkan segala kegiatan termasuk mesyuarat dan pembayaran bonus diadakan di Kota Bahru dan mangsa dikatakan menyerahkan kutipan wang daripada pendeposit di Besut sebanyak tiga k…

Robert Kuok kekal individu paling kaya di Malaysia

Imej
Tan Sri Robert KuokTan Sri Robert Kuok kekal sebagai individu paling kaya dalam Senarai Individu Terkaya Forbes Malaysia buat kali ke-11 berturut-turut dengan aset bersih bernilai AS$10 bilion.
Pengasas Kuok Group berusia 92 tahun itu masih mengekalkan kedudukannya sebagai orang paling kaya Malaysia meskipun banyak aset individu lain di Malaysia mengalami penyusutan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Senarai penuh berkenaan boleh diperoleh menerusi www.forbes.com/malaysia selain menrusi terbitan terkini Forbes Asia di pasaran.

Tokoh telekomunikasi, Tan Sri Ananda Krishnan menduduki tempat kedua dengan kekayaan bernilai AS$2.3 bilion hingga US$7.4 bilion.

Saham Maxis, unit telekomunikasi utamanya, susut ekoran cadangan kerajaan mengagihkan semula dan melelong spektrum telekomunikasi, yang mencetuskan kebimbangan berlakunya perang pembidaan yang tinggi.

Tan Sri Ananda KrishnanOperator TV berbayarnya, Astro Malaysia turut menyaksikan prestasi sahamnya terjejas selepas …

PERANG DI SYRIA: MALAYSIA JANGAN TERLIBAT KATA KETUA PEMBANGKANG

Imej
KENYATAAN MEDIA PERANG DI SYRIA: MALAYSIA JANGAN TERLIBAT, SYOR LANGKAH RUNDINGAN 

PERDAMAIAN 

Berita yang berkata Malaysia terlibat dalam satu siri latihan ketenteraan berkaitan peperangan di Syria baru-baru ini yang turut melibatkan 20 negara termasuk Arab Saudi amat membimbangkan. 

Ini kerana tindakan ketenteraan yang dipelopori Arab Saudi ini bakal mendatangkan impak geopolitik yang cukup negatif, bukan sahaja dari segi keselamatan di rantau Timur Tengah, tetapi juga pendirian neutral Malaysia selama ini. 

Saya menggesa agar Putrajaya mengkaji cara terbaik untuk mengundur ("disengagement") dari situasi yang memasukkan Malaysia ke dalam kancah peperangan di Syria. Pada masa yang sama, Malaysia perlu berhenti dari menyertai sebarang latihan ketenteraan berkaitan Syria, terutama yang tidak menggunakan saluran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Peperangan bukanlah perkara yang mudah mahupun murah, dan tatkala ekonomi Malaysia tidak begitu sihat serta dibelenggu pelbagai masalah d…

Daftar blogger elak sebar fitnah, perpecahan

Imej
KUALA LUMPUR - Cadangan mewajibkan penulis blog dan penulis dalam talian untuk berdaftar dengan Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) dilihat mampu mengurangkan penyebaran maklumat tidak sahih dan palsu yang semakin berleluasa ketika ini.

Pakar akademik dan blogger berpendapat sekiranya cadangan itu diguna pakai kelak, akan dapat membantu membentuk masyarakat penulis yang lebih beretika, peka dan bertanggungjawab terhadap fakta yang ditulis dan disebarkan.

Pengarah Pusat Kajian Institusi Raja Malaysia, Universiti Malaysia Perlis (UniMAP), Prof Datuk Dr Ramlah Adam berkata, syor itu perlu dilaksanakan segera bagi memastikan penulis terbabit berpegang kepada etika dan rasa tanggungjawab baik kepada diri sendiri mahupun kepada masyarakat dan negara.

"Bila ada rasa tersebut, kita dapat elak fitnah yang akan menimbulkan perpecahan. Semua agama tegah perpecahan," katanya kepada Bernama.

Beliau mengulas cadangan Kementerian Dalam Negeri (KDN)…

KWSP umum dividen 6.4 peratus bagi tahun 2015

Imej
SHAH ALAM - Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) hari ini mengumumkan kadar dividen 6.4 peratus dengan jumlah bayaran dividen keseluruhan sebanyak RM38.24 bilion bagi tahun 2015.
Memetik laporan Astro Awani, kadar tersebut disifatkan KWSP sebagai pencapaian yang melebihi jangkaan pasaran memandangkan situasi ekonomi semasa yang mencabar.

KWSP mencatat pendapatan pelaburan kasar sebanyak RM44.23 bilion pada Tahun Kewangan berakhir 31 Disember 2015, peningkatan sebanyak 13.18 peratus berbanding RM39.08 bilion pada tahun sebelumnya.

Bagi jumlah ini, sebanyak RM5.98 bilion diperlukan untuk membayar satu peratus dividen bagi tahun 2015, peningkatan sebanyak 10.53 peratus berbanding pembayaran sejumlah RM5.43 bilion pada tahun 2014.

Pengerusi KWSP, Tan Sri Samsudin Osman dalam satu kenyataan berkata, pendapatan pelaburan kasar yang dicapai adalah menerusi strategi kepelbagaian merentasi kelas aset dalam beberapa negara dan pasaran.

"Walaupun korelasi antara p…

Syaikh Abu Mus’ab Az-Zarqawi, Generasi Kedua Al-Qaidah

Imej
KIBLAT.NET – Pada edisi sebelumnya telah dibahas bagaimana sepak terjang syaikh Abu Mush’ab Az-Zarqawi di penjara dan mengukir karakter di bawah bimbingan syaikh Al-Maqdisi. Dilanjutkan dengan kebebasannya dari penjara dan kembali ke kancah jihad Afghanistan. Akhirnya, Zarqawi meninggalkan Afghan dan berlabuh ke Irak hingga syahid di sana. Bagaimanakah kisahnya? Simak hanya di sini.

Jalan Liku Menuju Irak
Meninggalkan Afghanistan adalah satu-satunya pilihan bagi Zarqawi pasca jatuhnya kota Kandahar dan serangan Tora Bora. Sebab, Taliban telah habis. Sebelum meninggalkan Afghanistan, Zarqawi terlebih dahulu mengevakuasi keluarga para mujahidin. Ia keluarkan mereka semua ke Pakistan sebelum mereka sendiri meninggalkan Afghanistan untuk selamanya.

Irak
Zarqawi tidak mempunyai banyak pilihan, sebab Pakistan pernah menangkapnya dan ia pernah dideportasi dari negara itu karena melanggar undang-undang keimigrasian. Apalagi keberadaan Pakistan yang bersekutu dengan Amerika Serikat…

Perodua kekal dengan dasar tidak menggaji pekerja asing

Imej
PENGELUAR kereta nasional, Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua), tidak akan mengubah polisi berhubung penggajian sepenuhnya pekerja tempatan di syarikat itu, kata Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutifnya, Datuk Dr Aminar Rashid Salleh.

Beliau berkata kemasukan pekerja asing dengan andaian kadar pembayaran gaji lebih rendah tidak akan mempengaruhi polisi 'No to foreign workers' (Tidak Mengambil Pekerja Asing) yang diperkenalkan sejak awal penubuhan syarikat automotif itu.

"Perodua ada polisi tidak menggaji pekerja asing melainkan orang Jepun yang diambil bekerja sebagai jurutera atas kapasiti rakan perniagaan," katanya ketika ditanya mengenai polisi pengambilan pekerja syarikat itu berikutan terdapat perjanjian kemasukan pekerja asing ke negara ini.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyaksikan majlis menandatangi perjanjian persefahaman kerjasama (MoU) antara Perodua dengan Lembaga Kemajuan Wilayah Pulau Pinang di Bilik Taklim…

Gol luar biasa Faiz Subri mungkin bawa tuah

Imej
SEPAKAN lencong luar biasa pemain Pulau Pinang Mohd Faiz Subri ketika menjaringkan gol pada perlawanan Liga Super malam tadi, mungkin membawa lebih tuah kepada beliau dan pasukannya.

Hari ini, Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP) mengumumkan pada satu sidang media khas di sini, untuk melelong jersi lengkap dengan stoking serta kasut bola dipakai Mohd Faiz pada perlawanan menentang Pahang itu, dengan membuka tawaran bidaan RM100,000 di laman sosial untuk mengumpul dana bagi pembangunan bola sepak remaja Pulau Pinang.

Mohd Faiz sendiri tidak menyangka video aksinya membuat sepakan percuma dan masuk ke gawang gol lawan itu, menjadi viral sehingga mendapat perhatian dunia.

Mengulas mengenai sepakan percuma yang kini mendapat perhatian dunia pada sidang akhbar itu, pemain berusia 28 tahun itu menyifatkan gol hasil sepakan percuma yang cukup cantik itu sebagai satu rezeki.

Laporan portal berita The Independent di United Kingdom menyebut bahawa aksi Mohd Faiz itu m…

Fiesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya 11-13 Mac

Imej
PUTRAJAYA - Fiesta Belon Udara Panas Antarabangsa Putrajaya (PIHABF) ke-8 bulan depan, akan menjadikan ruang udara pusat pentadbiran persekutuan ini, meriah dan beraneka warna dengan kehadiran belon berbentuk haiwan.

Antara tarikan pada pesta tiga hari itu yang bermula 11 Mac, ialah belon berbentuk udang kara dikenali sebagai 'Bobo the Happy Lobster', Belon Lebah dan Belon 'Mister Z The Zebra'.

Bobo the Happy Lobster akan diterbangkan Geert Van Wolvelaer dari Belgium; Belon Lebah (Francisco Naccarato dari Brazil) dan belon Mister Z The Zebra oleh Jonathan Wright dari Amerika Syarikat.

Selain belon berbentuk haiwan, belon 'Alien Rocket' - yang akan diterbangkan Alain Bard dari Kanada - akan membuat penampilan sulungnya pada pesta itu, serta melakukan penerbangan pertamanya di Asia.

"PIHABF kali ini akan memberi lebih banyak peluang kepada orang ramai untuk mengenali belon dengan lebih dekat," kata pengerusinya Mohammed Sobri Saad pada sesi …

Hampir setengah juga pengiklan mudah.com disenarai hitam

Imej
KUALA LUMPUR - Hampir setengah juta pengiklan yang menggunakan portal web mudah.com untuk menjual barangan telah disenarai hitam sejak tahun 2012 akibat penipuan dan penyalahgunaan laman tersebut.

Ketua Perhubungan Korporat mudah.com, Chung Tsung Shen berkata, bukan sahaja penjual menipu, malah pembeli juga ada yang berbuat demikian, terutama dalam kes penjualan kenderaan dan barangan elektronik.

"Cara pembeli menipu penjual ialah dengan memalsukan resit pembayaran, manakala penjual pula menipu dengan menggunakan nama syarikat orang lain ketika menjualkan barangan yang tidak wujud," katanya pada sidang media bersama parti Gerakan, di sini hari ini.

Beliau berkata, sejak mudah.com beroperasi pada November 2007, laman web itu telah mengambil tindakan untuk menyekat akaun penjual atau pengiklan yang dikesan menipu pengguna.

Sementara itu, Ketua Biro Perkhidmatan Awam dan Aduan Gerakan, Datuk Lau Hoi Keong menasihati orang ramai supaya bijak menilai dalam …

Kelebihan menggunakan simkad ToneExcel.

Imej
Salam sejahtera kepada anda semua,

Nama saya ialah Mohd Amri Bin Mohamad Nor dan no contact saya adalah 0176689897 .

Disini saya ingin memperkenalkan kepada anda satu simkad telefon, namanya simkad ToneExcel. Simkad yang mempunyai beberapa kelebihan yang tidak terdapat pada simkad2 yang lain.



Simkad toneexcel berfungsi sama dengan simkad2 yang lain. Ia boleh buat call in/out, boleh sms, boleh whatsapp, wechat, telegram, facebook, youtube, boleh melayari internet. Boleh transfer kredit, boleh check baki, boleh skype, boleh guna 4G, ada saiz nano, saiz micro.

Simkad ToneExcel menggunakan perkhidmatan dari TuneTalk dan mempunyai coverage menggunakan line celcom.

Topupnya mudah, semua kedai yang jual topup ada menjual topup toneexcel, (Ia menggunakan topup TuneTalk), malah dalam maybank2u, cimbclick pun ada jual topup tunetalk.

Seperti yang diketahui umum, TuneTalk dimiliki oleh TuneGroup yang juga memiliki AirAsia, Tune Hotel, Tune Money, Tune Insurance, Tune Sport, dan Tune Talk.

Harga sek…

Kerajaan bakal terima dua helikopter tempur

Imej
KUCHING - Malaysia akan menerima dua pesawat helikopter tempur ringan jenis MD-530G daripada syarikat Mcdonnell Douglas hujung tahun ini, kata Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, aset terbaharu itu membuktikan kerajaan serius dalam memperkukuh pertahanan di Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (Esscom).

 "Dari segi persiapan dan perancangan apa yang kita lakukan di Sabah, saya rasa telah dilakukan sebaik mungkin dan kita ada dua pelantar minyak yang diubah suai serta kita telah terima Kapal Bunga Mas 5 milik Perbadanan Perkapalan Antarabangsa Malaysia Bhd (MISC).

"Ini semua bagi memperkukuh pertahanan di ESScom," katanya dalam sidang media selepas Majlis Perjumpaan Bersama Warga Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Kem Penrissen di sini hari ini.
Turut hadir Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Wira Mohd Johari Baharum; Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan, Datuk Seri Abd Rahim Mohd Radzi; Panglima Angka…

Ketua Polis Negara cadang naikkan kompaun maksimum

Imej
KUALA LUMPUR - Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar meluahkan kekecewaan terhadap statistik kemalangan yang masih tinggi dan mencadangkan agar jumlah kompaun maksimum dinaikkan sebagai antara inisiatif mengurangkan kadar kemalangan di jalan raya.

Menurut Khalid, ia adalah bagi mendidik pengguna jalan raya supaya lebih berhati-hati dalam pemanduan kerana mereka masih dilihat penyumbang utama kepada kemalangan.

Dengan menambahkan kompaun, diharapkan pengguna jalan raya akan lebih bertanggungjawab, katanya kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis serah terima kereta Perodua Axia kenderaan peronda komuniti sumbangan Perusahaan Otomobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) kepada Polis Diraja Malaysia di Menara 1, Bukit Aman di sini, hari ini.

Perodua menyerahkan empat kereta peronda jenis Axia yang akan diguna pakai oleh Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur dan Selangor, Balai Polis Brickfields dan Taman Tun Dr Ismail.

Khalid berkata, berikutan peningkatan jum…

Cara Remove Friends Tak Aktif di Facebook

Imej
Cara untuk remove atau buang friends anda yang tak aktif atau inactive di Facebook. Yerlah untuk friends di FB kan limit 5000 sahaja. Jadi kalau dah penuh, nak add friend lain dah tak boleh. Ini caranya bagaimana nak buang rakan anda yang dah “mati di fb” ni supaya dapat digantikan dengan sahabat baru yang “masih hidup di fb”. Buat apa simpan akaun yang dah berpenghuni tu..lebih baik bagi peluang kat sahabat lain..
Ok caranya macam ni untuk remove inactive friends on facebook ye:

1- Buka dan wajib guna browser Chrome sahaja.
2- Install chrome extension ni. (klik Add to chrome) -> Inactive Friends Removal

3- Klik Add

4- Login ke facebook anda
5- Klik ke bahagia friends atau terus ke https://www.facebook.com/friends
6- Klik pada icon Inactive Removal Friends extension pada bucu kanan browser chrome anda

7- Klik butang “Start”


8- Skrip ni akan berjalan dan semak akaun anda mana yang akaun dah tak aktif akan dibuang.


9- Hasilnya

Jangan lupa share dengan sahabat anda. Klik je…

10 virus paling berbahaya

Imej
VIRUS boleh ditakrifkan sebagai ejen kecil berjangkit yang hanya boleh membiak dalam sel hidup sebarang organisma. Ia mampu menjangkiti sebarang bentuk hidupan dan terdapat kira-kira 5,000 virus yang telah meragut banyak nyawa di seluruh dunia. Berikut adalah 10 virus paling berbahaya yang memberi ancaman kepada kesihatan manusia.

1. HIV
Ia meragut kira-kira tiga juta nyawa penduduk seluruh dunia setiap tahun. Sehingga kini, tiada vaksin untuk merawat virus kurang daya tahan melawan penyakit (HIV) itu yang pertama kali menjangkiti seorang pesakit lelaki di Republik Demokratik Congo pada 1959.

2. H1N1
Virus dikenali sebagai selesema babi ini memberi kesan kepada ramai orang di seluruh dunia pada 2009. Penyakit berkaitan pernafasan ini berjangkit juga boleh membawa maut.

3.Hepatitis C (HCV)
Ia disebarkan melalui hubungan secara terus dengan darah seperti pemindahan darah dan organ serta berkongsi jarum suntikan. Virus ini boleh merosakkan hati, sekali gus me…

Wali Allah Bertingkat-tingkat, Ada Juga yang Bermaksiat

Imej
KIBLAT.NET – Secara defenisi, sebutan wali Allah adalah orang yang mendekat dan menolong agama Allah atau orang yang didekati dan ditolong Allah. Dalam Al-Qur’an, Allah Ta’ala berfirman, “Ingatlah, sesungguhnya wali-wali Allah itu, tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka bersedih hati. (Yaitu) orang-orang beriman dan selalu bertaqwa.” (Yunus: 62 – 64)

Wali-wali Allah terbagi dalam tiga tingkatan berdasarkan amalan mereka dalam mendekatkan diri kepada Allah, ketiga tingkatan tersebut adalah:

Pertama:As-Sabiquuna Fil Khairat (orang-orangg yang senantiasa berlomba-lomba dalam kebaikan). Maksudnya, mereka yang melaksanakan kewajiban, meninggalkan perbuatan haram, menjaga perbuatan sunnah dan sealu berusaha menjahui perbuatan-perbuatan makruh.

Kedua: Al-Muqtashid (orang-orang yang sederhana dalam melakukan kebaikan) maksudnya, orang-orangg yang mereasa cukup dengan melaksanakan kewajiban, meninggalkan perbuatan haram, walaupun ia belum bisa menjaga kesin…

Kerja sambilan yang popular sepanjang tahun 2016

Imej
KERJA sambilan apa yang popular di kalangan rakyat Malaysia? Senarai lapan kerja di bawah  ini mungkin boleh memberi anda serba sedikit idea:

1. Pegawai promosi
Kerja seorang pegawai promosi ini adalah mempromosikan barang jualan dan juga menerangkan mengenai produk yang dijual. Gaji seorang promoter biasanya diberi dalam lingkungan RM400-500 sehari tetapi komisen dikira per jam atau bilangan produk terjual. Jika bernasib baik pelbagai elaun akan diberikan.
Pegawai promosi biasanya mendapat gaji asas yang agak tinggi – RM1,400-RM1,800 sebulan.

2. Pembantu jualan di kiosk @ pasaraya
Di kebanyakan pusat membeli belah, biasanya terdapat booth-booth kecil atau kiosk yang menjual barang-barang seperti kerongsang, ubat-ubatan tradisional, tudung, baju ataupun makanan ringan. Booth seperti ini memang sering menggunakan pekerja sambilan, sama ada syif siang atau malam. Gajinya pula dalam lingkungan RM900-1,300 sebulan.

3. Restoran makanan segera
Restoran makanan segera sud…

Larang berceramah: Hussain Yee sedia bagi penjelasan

Imej
SHAH ALAM - Pendakwah bebas, Hussain Yee bersedia untuk memberikan sebarang penjelasan kepada Kerajaan Negeri Johor sekiranya diberi peluang bagi merungkai segala kekeliruan yang timbul berhubung isu larangan berceramah di negeri berkenaan.

Menurut Hussain, sebelum larangan berkenaan dikeluarkan, dia tidak dimaklumkan serta mengadakan sebarang perbincangan dengannya terlebih dahulu bagi memberikan penjelasan mengenai isu tersebut.

Oleh sebab demikian, beliau berharap agar Kerajaan Negeri Johor dapat memberikan ruang buat dirinya untuk mengadakan perbincangan disamping menjelaskan isu yang berlaku tersebut secara lebih terperinci bagi menggelakkan kekeliruan timbul khususnya dikalangan masyarakat bukan islam.
“Kita lihat agama Islam ini begitu cantik dan kalau ada masalah dari segi perbezaan pendapat dan maklumat, Islam telah  mengajar kita untuk selesai masalah mengikut panduan ditetapkan dalam agama.

“ALLAH juga ada berfirman di mana apabila kamu berselisih se…

Catatan Popular Minggu Lepas

[PETUA] Zakar Panjang, Besar dan Air Mani Pekat dan Banyak.

KEPENTINGAN MENGULUM ZAKAR SUAMI

Manfaat suami Menghisap Payudara Isteri